Eva

   IMG_1624

    Kebnekajse 2014  

                                                                                     IMG_0665

                                                            Foto Daniel Eidenskog Memphis och Annie

 

                                                    
  

 

Bor i Roslagen utanför Rimbo och nu och då i Edsäng, Hälsingland. Två vuxna barn, Erik och Anna.

             Eva - Hund

 Hund har mer eller mindre alltid funnits i mitt liv och det har varit Terriers, Blandras, Schäfer och sedan 1985 Retriever. Först kom Lopplådans Kurt Kuling, Kurt, en brun Flatcoated Retriever, och med honom började jakträningen och tävlandet. Kurt fick vara med på and- och fasanjakt och vi lärde oss massor.

Micke köpte Cinnamon InvincibleThistle, Ida, och upptäckte att hundträning var nog min "grej".

Lopplådans Mutbara Murkla, Murklan, blev starten på min kennel, I-Vassens.I Murklans 3:e kull behöll jag I-Vassens Snow Star, Mynta. En fantastisk kull men efter  kullen på hennes syster, där jag hade oturen att få HD, AD och Patellalux., lade jag ner "uppföderiet" bytte ras och kön.

NORDJCH Moorman`s T-Spruce, Printer, blev min första jaktlabrador. 

Den 15/5 2010 flyttade NORDJCH Moorman`s Tweed Glentress, Memphis in.

Juni, 2015 flyttade Glen Louch Irish Spring, Annie in. Jag längtar efter att få uppleva att få valpar igen och valde därför tik.

En del av de kurser och utbildningar jag gått.

Sedan -85 har jag deltagit i kurser och träningar för svenska och utländska tränare i ämnet jaktträning för retrievers.

Gått några lydnadskurser i Brukshundsklubbens regi.

Egna kurser och träningar började jag hålla i slutet av 1980-talet.

Utbildad instruktör i Flatcoated retrieverklubbens regi, -94.

Etologi med inriktning på hund, en 1-årig utbildning på Hundcampus, med Lasse Fäldt. 2006 - 2007. Sista avsnittet gick jag 2009. Därefter bildades en liten grupp som har förmånen att träffa Lasse 2 helger om året. Forskningsnytt, hundprojekt inom olika områden och egna funderingar brukar vara helgens meny.

Etologin med Lasse Fäldt sista gången

IMG_0014

 

 

 

IMG_0017

 

Operant Conditioning Workshop 40 tim. Discrimination med Bob Bailey(en av världens bästa djurtränare), 2007.

Canis Klickertränarutbildning 1årig. 2008.

Positive Gundogtraining seminar/training med Robert Milner, Duckhills Kennel,och Robin Watson, Memphis USA 2010

Här var jag den enda kvinnliga deltagaren :)                     "Field trail" in Memphis judge, Robin Watson

IMG_0261 IMG_0306 IMG_0316

 

Operant Conditioning Workshop med Bob Bailey 40 tim. Criteria 2011

IMG_0467  IMG_0479

Från en belöning till nästa, Eva Bertilsson,2013

Specialsök som aktivering, Nina Cooper, Lyckliga hundar 2014

P2010306

Five go to sea Kryssning med Ken Ramirez, Key Laurence, Alexandra Kurland och Jesus Rosales Ruiz. Västindien 7d,2014. 

IMG_0054 IMG_1347 IMG_1272

 

Advanced Gundog training, Helen Phillips,England. 1v aug,2014

IMG_1694 

 Fortsättningskurs på "Från en belöning till nästa" med Eva Bertilsson, feb, 2015

Tävlingslydnadskurs, helg, med Ditte Andersson feb, 2015

Tävlingslydnad x flera, Nina Svartberg

Basic and Advanced Gundog training, Helen Phillips, Edsäng jun, 2015

Basic and Advanced Gundog training, Helen Phillips, Edsäng, jun, 2016

Clicker Expo, Danmark, 2016

Tävlingslydnadskurser, helg x2 med Nina och Kent Svartberg, 2017

Advanced Gundog training with Shoot Over Days, Helen Phillips, nov/dec, 2017

IMG_2311

Advanced Gundog training, Helen Phillips, Edsäng, jun, 2018

I och med etologiutbildningen väcktes mitt intresse för operant inlärning, grundad av den amerikanske psykologen B.F. Skinner på 1930-talet. Enkelt utryckt kan man säga att beteenden styrs av de konsekvenser de får. T.ex. vill jag lära hunden att tigga vid bordet ger jag en godbit när den kommer till matbordet då kommer beteendet, "tigga vid bordet", med största säkerhet upprepas nästa gång jag sitter vid bordet.

Många kallar det här sättet att träna för klickerträning då vissa tränare använder sig av en s.k. klicker och här uppkommer, ibland, missuppfattningar. Har man erfarenhet och vana i att använda klickern går det många gånger snabbare att få fram det beteende man önskar men det är inte klickern i sig som är lika med att träna enligt operant betingning. Du behöver inte en klicker för att träna operant. Operant betingning är en metod, inte en teori, som används med stor framgång inom humanvården, träning av både vilda och tama djur och komersiellt. Las Vegas är ett tydligt exempel på operant betingning. Tyvärr, så finns det de som avfärdar metoden och kallar den godisregn etz men glädjande är att det är fler och fler som är nyfikna. Träna med klicker är inte samma sak som klickerträning. 

Printer var ca 5 mån när jag började omsätta teori i praktiska övningar. Målet var en klickertränad jakthund. Djurträning är en motorisk färdighet och du får det du belönar inte vad du tänkt belöna, sa Bob Bailey. Lasse Fäldt pratade utveckling, sinnen och relation hund-hund och människa-hund. Han sa, att bestraffning utlöser en artspecifik försvarsreaktion hos alla djur. Jag läste bok efter bok och testade på Printer och Mynta. Kursdeltagare utsattes för mina nya kunskaper och så sker än idag.  Min motoriska färdighet blev bättre och bättre och inte minst av att träna hönor på chickencamp. Använde mig av targets i träningen. Skillnaden mellan Printer och Mynta visade sig bl.a. i inlärningshastighet, signalsäkerhet och, inte minst, träningsattityd. Det är viktigt att hunden vågar prova sig fram i träningen och att den aldrig är rädd för obehag. Jag vill ha en viftande svans och en "glad" kropp.

I jakträningen identifierade jag beteendekedjor och plockde ner dem i små delar och tränade dem enligt operant betingning ("klickertänket") Jag använder mig i första hand av Positiv förstärkning( = man tillför något hunden vill ha och sannolikheten för att beteendet upprepas ökar), Negativ bestraffning (= att ta bort något hunden vill ha vilket minskar sannolikheten för att beteendet upprepas) och Utsläckning (= att sluta belöna ett tidigare belönat beteende). I den här läran innebär positivt och negativt att lägga till eller dra ifrån. Tänk matematiskt och inte känslomässigt.

Printer fick sitt jaktchampionat i oktober 2009 och på 2 starter( Norge och Finland) blev han NORD JCH. Han är tränad med mycket godis och utan ett bestraffande nej, koppelryck eller annat obehag i träningen. Klickertänket har fungerat så här långt men självklart har han också bra genetiska förutsättningar.

Inlärning, träning och att använda operant inlärning i jakten är mycket intressant och jag fortsätter och inte minst efter den  positiva förstärkning jag fått som tränare i.o.m. med Printers, Memphis och Annies attityd och meriter. Det är en härlig känsla att uppleva en hund som är glad och trygg i träningssituationer. Får jag inte det beteende jag tänkt mig är det jag som måste ändra mitt beteende och inte bestraffa hunden för att jag inte lyckats informera den på ett förståeligt sätt.

0909,2                                                                      

Eva Leg. sjuksköterska

Svensk och Amerikansk sjuksköterskelegitimation

Vidarutbildning i medicinsk och kirurgisk sjukvårdslära

Vidarutbildning i psykiatrisk sjukvårdslära

Specialistutbildning i Intensivvård (inkl. vetenskapsteori och forskningsmetodik )

Beroendeutbildning21p KI(Karolinska Institutet)

Har arbetat i Sverige, Norge och på Amerikanskt sjukhus i Saudiarabien. Mestadels inom neurokirurgisk intensivvård. Slutade på NIVA, KS, hösten 2007 och arbetade ca 2-3år på en beroendemott. i Norrtälje och på IVA. Sedan 2014 arbetar jag enbart som instruktör inom hundsporten och då främst retrieverträning.

Eva - Dipl. Massör och Dipl. Hundmassör

Diplomerad Massör vid Friskvårdsgruppen 2004 genom ett stipendium av NIVA, Karolinska Sjukhuset.

Triggerpunktsutbildning, Friskvårdsgruppen

Diplomerad Hundmassör vid Axelsons Animal massageschool, 2002.

Skelett- och ledhälsa hos hund, SLU 2006